Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Η ιστορια και προελευση της σοκολατας

Η σοκολατα με τις μορφες που την ξερουμε σημερα,πωσιμη η βρωσιμη,την οφειλουμε στους Ατζεκους και τους Μαγια του Μεξικου.Οι Αζτεκοι ησαν οι πρωτοι που χρησιμοποιησαν τους σπορους του κακαο για να κασκευασουν "σοκολατα".Λατρευαν το δεντρο του κακαο,γιατι το θεωρουσαν πηγα δυμανης και πλουτου.Μαλιστα,χρησιμοποιουσαν τους σπορους του κακανο σαν μορφη νομισματος.
Οι Μαγια και οι Αζτεκοι επαιρναντους σπορους του κακανοδεντρου και παρασκευαζαν ενα ροφημα,που το αποκαλουσαν "ξοκοατλ".Ο Ινδιανικος θρυλος των Ατζεκων λεει,οτι οι σποροι του κακαο ηρθαν απο τον παραδεισο,και οτι η βρωση του καρπου του κακαοδεντρου τους προσεδιδε δυναμη και σοφια.Αρχαια χρονικα αναφερουν οτι οι Αζτεκοι πιστευαν οτι ο θεος Κουετσακοατλ ταξιδεψε στην γη,πανω στην αχτιδα φωτος του αυγερινου,φερνοντας μαζι του το κακαοδεντρο απο τον παραδεισο για να το προσφερει στους ανθρωπους .Εμαθαν απο τον Κουετσακοατλ πως να καβουρδισουν και να αλεθουν τους σπορους,παρασκευαζοντας μια θρεππτικη παστα,διαλυτη στο νερο.Προσθεταν καρυκευματα και παρασκευαζαν ενα ροφημα "τσοκολατλ" η πικρο νερο,και πιστευαν οτι τους προσεδιδε παγκοσμια σοφια και γνωση.
Λογο του υψηλου σεβασμου που ειχαν για τους σπορους της σοκολατας οι Αζτεκοι και οι Μαγια,το προοριζαν μονο για τους Αυτοκρατορες,τους πολεμιστες και τους εκλεκτους,και ειχε ιερη και εθιμοτυπικη σημασια,ως ποτο καταλληλο για τους θεους.
Σημερα,καλλιεργειται γυρω απο τον Ισημερινο και απανταται στην Καραιβικη,στην Αφρικη,στην Νοτιοανατολικη Ασια,καθως και σε νησια του Νοτιου Ειρηνικου.
Τα χρησιμα μερη του κακαοδεντρου ειναι κυριως οι καρποι του,οι οποιοι,μετα απο ειδικη επεξεργασια,δινουν την σκονη και το βουτυρο κακαο.

Η ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ

Τα δραστικα συστατικα της σοκολατας και τι περιεχουν:

1)Φλαβονοειδη.Αντιοξειδωτικες ουσιες με δραση κατα της γηρανσης(δεν περιεχονται στην λευκη σοκολατα)
2)Το βουτυρο κακαο:εχει εξαιρετικες θρεπτικες ιδιοτητες στο δερμα.Χρησιμοποιειται και αυτουσιο,καθως ανακουφιζει και ενυδατωνει ακομα και τις πιο ξηρες η σκασμενες επιδερμιδες.
3)Μαγνησιο:Διεγειρει την αναπτυξη των κυτταρων της επιδερμιδας.Τονωνει και βελτιωνει την διαθεση.
4)Καφεινη:Δρα ως διεγερτικο στον οργανισμο,ενω εχει τονωτικη δραση στο δερμα.
5)Θειοβρωμινη:Διεγειρει τον καρδιακο μυ και το νευρικο συστημα.Βρισκεται σε μεγαλυτερο ποσοστο στην μαυρη σοκολατα.
6)Φαινυλαιθυλαμινη:Προκαλει καλη διαθεση.Ειναι η ιδια ουσια που εκκρινεται στον εγκεφαλο οσων ερωτευονται!

Ο συνδυασμος των τριων τελευταιων ουσιων ισως να συνδεεται με την αποψη καποιων που θελουν την σοκολατα ως ενα καλο αφροδισιακο γλυκισμα.
Χρησιμοποιειται δε και σαν βαση πολλων καλλυντικων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου